Logo VVBTD

 


206. Opzoomerlaan

 

De foto van café Waardenberg werd ook weer veel gevraagd en er blijken veel mensen herinneringen te hebben aan dit café annex uitgaansgelegenheid.

Cor de Werker mailde ons: '"Zo weet ik nog heel goed dat er rond 1956 uitvoeringen werden gegeven door gymnastiekvereniging KDO uit Nieuw Helvoet, waar ik zelf aan heb mogen meedoen. Na afloop was er bal na met leuke dansmuziek. Van gymnastiekvereniging ODI uit Tinte kwamen er 3 dames op af zo ook mijn huidige echtgenote Lena. Rond 1963 werd in het restaurant/café een reünie gehouden van de familie De Werker met velen uit Den Helder. Deze zijn rond de jaren '30 met het vertrek van de Marine en sluiting van de scheepswerf uit de vesting Hellevoetsluis naar Den Helder verhuisd."

De foto van deze week laat de Opzoomerlaan zien, zoals die er ook nog uit zag in de tijd dat ik naar de Witte School ging. Weliswaar werd er een 'o' te weinig op deze postkaart gezet, maar voor de rest verdient de laan zijn naam door de grote bomen die zeer beeldbepalend waren.

De sloot die u in het midden van de foto ziet is de beruchte Barakkensloot, waar volgens zeggen de wc's van de huizen op uit kwamen. Een open riool dus.

Toen de sloot werd leeggepompt kwamen veel dikke palingen uit de drab tevoorschijn die menig huisvader tot een nieuwe vorm van proletarisch winkelen bracht.

Ik moet er niet aan denken. Als wij thuis paling aten, haalde mijn vader die op de brommer in Nieuwersluis.

Vanuit de achterkant van de huizen liep je zo de wallen op waar in het voorjaar de zware geur van meidoorn als een natuurlijk parfum over de paden hing. De wallen waren groen en begroeid, de Opzoomerlaan was groen en de Vesting was groen. Onderlangs de wallen naar school lopen was elke dag een avontuur.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-03-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht