Logo VVBTD

 


191. Rapport Hellevoetsluis 1959

In 1959 verscheen het boekje 'Hellevoetsluis, tussen gedienstige en zelfstandige' een heel interessant rapport dat werd uitgegeven door de Sociologische Commissie van de Nederlands Hervormde Kerk in Utrecht.

In dit rapport behalve veel cijfers en vergelijkingsmateriaal ook veel foto's, die allemaal uit particuliere collecties kwamen, zoals een juweeltje van het Gesticht voor Liefdadigheid en deze van de Witte School die dus voor 1959 gemaakt werd.

Dit was ook de periode waarin de industrie weer opbloeide en waarin druk aan de Deltawerken werd gewerkt. 54,6 % van de werkende bevolking in de 'Nieuwe Wijken' werkte in Hellevoetse industrie zoals de Meubelfabriek, Handschoenenfabriek - waar ook veel Brabanders uit de Langstraat werk vonden, de GEBU. die ook wel ' bouten en moeren fabriek' werd genoemd en natuurlijk de Rubberfabriek 'Helvoet' 7.9% verdiende het dagelijks brood bij de Deltawerken.

Rubberfabriek en GEBU hadden ook personeel in een andere bedrijfstak, namelijk 'thuiswerk'. Heel wat Hellevoetse huisvrouwen (soms het hele gezin) verdienden bij met rubber knippen en ook de GEBU had voor de vrouwen van het personeel thuiswerk dat, net zoals bij de Rubberfabriek met een apart busje gehaald en gebracht werd. Chauffeur van de Rubberfabriek Gerrit de Keizer reed met zijn bus door alle wijken, al waren dat er toen nog niet zoveel.

In de zogenaamde 'Nieuwe Wijken' , het gedeelte van de Glaciswijk zuidelijk van de President Paterstraat, bestond ruim 44% van de bevolking uit kinderen tot 14 jaar en voor het eerst na de oorlog kwamen er meer inwoners bij dan er vertrokken uit Hellevoetsluis

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 12-12-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis