Logo VVBTD

 


181. Zandpad

Weinig Hellevoeters van de huidige generatie zullen de naam 'Zandpad' nog kennen.

Maar praten we over de Smitsweg, dat blijkt dat opeens wel een bekende naam te zijn. De oplossing is simpel: heel lang geleden heette de Smitsweg nog 'Zandpad' en was het wegdek ook nog niet verhard. Op de achtergrond is nog niets van de huizen van de Vogelbuurt te zien, alleen een oude boerderij. Op het weiland op de voorgrond wordt elk jaar de regionale Fokveedag gehouden.

De grote boerderij op de voorgrond is eigendom van de familie Van den Ban die er nog steeds woont en het weiland elk jaar ter beschikking stelt van de organisatie van de Fokveedag.

In het - niet zichtbare - huis op de hoek met de Hellevoetse Achterweg, woonde in mijn herinnering Jaap van Toledo wiens bijnaam 'Jaap Tange' was. Hij schoor de schapen beter dan wie ook en aan hem werden bovennatuurlijke gaven toegeschreven bij het genezen van zieke dieren. Jaap is allang dood maar de verhalen over deze 'schapenfluisteraar' doen nog steeds de ronde.

De Smitsweg van nu is nog steeds een belangrijke weg in Nieuw Helvoet. De weg voert naar het wijde polderland, naar de bakkerij van Klok, de oudste bakkerij van het dorp, de Kerk aan de Ring, het prachtige Kerkhof van Nieuw Helvoet en de oude dorpskern waar Sempre Crescendo haar domicilie heeft en ook het advocatenkantoor van Van Gastel en Bal te vinden is. Van de Smitsweg wordt nu druk gebruik gemaakt als verbindingsweg en alleen de boerderij op de voorgrond herinnert nog aan de Zandweg van toen.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-10-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis