Logo VVBTD

 

105. politiebureau

 

Als iemand in het rayon van de rijkspolitie in Hellevoetsluis kwaad wilde op vrijdag 31 oktober 1975, zou hij waarschijnlijk ruimschoots de gelegenheid hebben gehad want alle leden van de groep Hellevoetsluis vierde feest bij de opening van hun nieuwe groepsbureau.

Ongetwijfeld een reden om eens uitgebreid een feestje te bouwen want in Hellevoetsluis heeft de politie 67 jaar op een definitieve behuizing moeten wachten. In die 67 jaar dat er politie in deze plaats is, is men maar liefst zeven keer verhuisd. Men heeft o.a. de pastorie en het VVV-kantoor als onderdak gehad. Steeds was deze behuizing tijdelijk en nu was dan het grote moment aangebroken: een echt eigen groepsbureau. Eindelijk een eigen huis!

Voor dit feest waren alle gasten in eerste instantie ’s morgens op het gemeentehuis uitgenodigd. In de raadszaal zag het dit keer eens niet blauw van de rook maar blauw van de uniformen. Burgemeester J.A.A.Aarse haalde in zijn toespraak een stukje geschiedenis op:’ Hellevoetsluis heeft nu 67 jaar politie. Tot 1943 was dit gemeentepolitie. Op 1 maart 1943 verloor Hellevoetsluis zijn politie en kwam de marechaussee die toen, tijdens de bezetting, niet koninklijk was. Na de oorlog zou de politie als rijkspolitie verder gaan”.

Na het officiële gedeelte in het gemeentehuis werd het gezelschap per bus naar het nieuwe groepsbureau gereden waar Mr. Boekraad-advocaat-generaal aan het gerechtshof te Den Haag. Door de vlag te hijsen het gebouw officieel in gebruik stelde. Hierna bestond de gelegenheid om het gebouw te bezichtigen.

Het bureau herbergt behalve alle officiële ruimten, twee slaapkamers en algemene voorzieningen voor vrijgezellen in dienst van de politie. Een handig snufje was de speciale droogkamer waar natte kleding gedroogd kon worden. Verder waren er ruimtes voor de in beslaggenomen goederen, een zeer goed vergrendelde ruimte voor gevorderde bromfietsen, een verhoorkamer met een confrontatiespiegel en drie verschrikkelijk ongezellige cellen. Met diverse demonstratie werd deze dag afgesloten.

Vandaag de dag is het oude bureau onderkomen van o.a. PUSH.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 07-02-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis