80. 1970 oud

Regelmatig wordt de vraag gesteld waar de naam Hellevoetsluis nu eigenlijk vandaan komt. We zijn het archief in gedoken en kwamen de volgende brief tegen. Deze is geschreven in 1995 aan Sector Stadsontwikkeling en Beheer van de gemeente Hellevoetsluis die blijkbaar ook heel nieuwsgierig was naar de herkomst van onze plaatsnaam.

In antwoord op uw verzoek om informatie over de herkomst en/of betekenis van de naam Hellevoetsluis, alsmede de vroegere gemeenten Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet, het jaartal van ontstaan of de oudst bekende publicaties over de genoemde plaatsnaam kan ik u het volgende mededelen.

De oudst bekende publicaties waarin de bovengenoemde namen voorkomen zijn oorkonden, te vinden in het Oorkondeboek van Holland en Zeeland. En in de volgende uitgaven: Beschrijving van Brielle en Voorne 1729 door K. Alkemade en Mr. P. Schelling, Hellevoeter binnen en buiten de Nieuwenhoorn door D.L. de Jong en Geschiedenis van Voorne – Putten en Rozenburg door W. Plokker.

Hellevoetsluis is de samentrekking van Hel(le)voet en Sluis. De naam Hel(le)voet komen we voor het eerst tegen in documenten uit de 13e eeuw. Oud-Hellevoet, de Hellevoetse Werfhoek, Nieuw Hellevoeterland en in 1395 wanneer de polder Nieuw-Helvoet ter bedijking wordt uitgegeven. Deze polder had een uitwateringssluis in de Zuiddijk: de Hellevoetse sluis.

Na inpoldering van ’t Weergors, wordt deze sluis verplaatst en ontstaat er bij de Hellevoetse sluis een eerste aanzet van bewoning. De naam Helle-voet is qua betekenis niet eenduidig te achterhalen. Een aantal schrijvers duiden deze naam als een eiland gelegen aan de Helle, een benaming van het huidige Haringvliet, vroeger aangeduid als de Helius, het Helinium. Andere verwijzen naar de betekenis van het woord hel(le): Land gelegen aan de voet van kwaad(gevaarlijk) water.

Het jaartal ontstaan van Hellevoetsluis is meer een zaak van keuze op grond van argumenten dan een vaststaand jaartal. Op het laatst van de 16e eeuw won Hellevoetsluis aan betekenis door de komst van de veerdiensten en de ontwikkeling tot (oorlogs)haven.

bron: Groot Hellevoet 17-08-2016