Afdrukken

67. De Boeg

 

Sloop of een verregaande renovatie, daar moest een keuze in gemaakt worden en het heeft even geduurd eer men daar uit was. Zeker was wel dat de flat ‘De Boeg’ langs de Amnesty Internationallaan aan grondige vernieuwing toe was. De kosten voor renovatie bleken enorm hoog zodat sloop meer voor de hand liggend leek.

Jarenlang vormde hij letterlijk het boegbeeld van het Evertsenplein maar daar had men geen boodschap aan. Met een monsterlijke uitziende kraan werd in juli 1998 flat ‘De Boeg’ langzaam maar zeker met de grond gelijk gemaakt.

Binnen enkele dagen was er van de flat niets meer over dan een kale vlakte, die klaargemaakt moest worden voor de bouw van een nieuw seniorencomplex.

Dat betekende afscheid nemen van een flat die zo kenmerkend was voor Hellevoetsluis. Nog meer betekent het afscheid nemen van een prachtige schildering aan de zijkant van het gebouw. Dat schilderen gebeurde toen er al een beetje de klad in de woningbezetting van de wat grauwe flat was gekomen. Op die manier probeerde het Woontrefpunt Maasdelta, de verhuurder, de flat weer wat aanzien te geven maar echt helpen deed dat niet.

Met de komst van nogal wat buitenlanders naar Hellevoetsluis had de flat nu eenmaal de naam ‘Turkenflat’ gekregen. Niemand wilde er meer wonen. Bij het aanbrengen van de muurschildering werd er bovenop het dak, op de liftschacht, ook een grote T aangebracht en op de boeg van het schip een H. ‘Turkenflat Hellevoetsluis’ heette het al gauw in de volksmond en de leegstand werd steeds groter. En leegstand betekende immers verlies.

Zodoende werd tot sloop besloten en was daarmee de eerste flat die in Hellevoetsluis weer afgebroken werd. Even werd nog overwogen om ‘De Boeg’ op te blazen en met een grote ontploffing in één klap met de grond gelijk te maken. Dat zou pas spectaculair zijn. Maar met zoveel bebouwing in de onmiddellijke omgeving was dat te riskant. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 17-05-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht