FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

39. meubelfabriek

 

Een felle uitslaande brand legde op donderdagmiddag 8 juli 1976 de Meubelfabriek Van der Berg volledig in de as. Alle zes hallen van de fabriek zijn door de brand verwoest. In de hallen bevonden zich meubelen voor de export. De brand is waarschijnlijk in de tweede hal ontstaan, waar krullen en schaafsel van hout lagen. De oorzaak van de brand, die in de verre omtrek zichtbaar was, moet gezocht worden in een stofexplosie in de krullenopslag, waarschijnlijk in de afzuigapparatuur. Rond het middaguur rook één van de vertrekkende medewerkers een brandlucht. Bij het openen van de deur sloegen de vlammen aan alle kanten naar buiten. De Rijkspolitie en de brandweer werden direct gealarmeerd maar het leed was al geschied. Na de explosie kon niets meer het vuur tegenhouden. Het verplaatste zich via een nis achter de loodsen in een sneltreinvaart naar de andere vijf hallen.

Het snelle optreden van de brandweer uit Hellevoetsluis met assistentie van de brandweerkorpsen uit Nieuw-Helvoet, Nieuwenhoorn, Oostvoorne, Oudenhoorn, Rockanje en Rozenburg, heeft de brand kunnen beperken tot de meubelfabriek en een deel van de begroeiing van de Vestingwallen. Naast gelegen gebouwen werden constant natgehouden en konden zo worden gered. Terwijl de brandweer druk bezig was met blussen zorgde het politiekorps voor de nodige afzettingen. Ook burgemeester J.A.A. Aarse was snel op het terrein van de brand aanwezig. De brandweer was in circa anderhalf uur de brand meester.

Het was een troosteloos gezicht, de restanten van het eens zo bloeiend bedrijf. Niet alleen het personeel uit Hellevoetsluis maar ook degene die dagelijks met de veerboot vanuit Middelharnis naar hun werkplek kwamen waren door de brand gedupeerd. De schade van de allesverwoestende brand werd geschat op ca. vier miljoen gulden.

Persoonlijke ongelukken hebben zich gelukkig niet voorgedaan. Direct na de ontploffing verliet het personeel rustig de fabriek. Veel meubelen, kantoorboeken (de boekhouding) konden nog uit de hallen gered worden. Jan Geilvoet was in die tijd tekenaar bij het bedrijf. Samen met een aantal collega’s kon hij de laden met bouwtekeningen in veiligheid brengen. Daardoor kon het bedrijf tamelijk snel de productie oppakken in Vlaardingen, waar meubelfabriek Sprij werd gehuurd. Dit bedrijf had door faillissement de eigen productie afgebouwd. Het zou een tijdelijke oplossing worden. Het bedrijf besloot daarna een nieuw pand in Stellendam te laten bouwen.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel:0181-755250.

bron: Groot Hellevoet 4-11-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis