fvv.8 fotograaf van Vierzen op de Watertoren

Een bijna honderdnegentien jaar oude blikvanger is de Watertoren, die te vinden is aan de Opzoomerlaan, binnen de Vesting van Hellevoetsluis. Op 31 augustus 1896 werd deze 23 meter hoge watertoren in gebruik genomen. Hellevoetsluis was daarmee de eerste gemeente op het eiland die het genot van een waterleiding leerde kennen. Het water uit het Haringvliet was nu eenmaal te zout, het water uit de gracht te vuil en het grondwater te brak om het te kunnen drinken. De enige manier om zich van schoon water te verzekeren was het opvangen en opslaan van regenwater. De Watertoren is lang in gebruik geweest.

In 1965 werd de toren te koop aangeboden en gekocht door een particulier, en nog altijd een pronkstuk voor de Vesting. Dat deze Watertoren niet alleen gebruikt werd om de Hellevoeters van water te voorzien, blijkt wel uit de foto die we kregen van Jan Maasdam. De foto is afkomstig uit het privé archief van Albert van Vierzen. De zoon van dé fotograaf van Vierzen uit Nieuw- Helvoet, die daar heel lang een winkel heeft gehad aan de Moriaanseweg Oost op nummer 143. Foto- Gramo- van Vierzen was niet alleen bekend om de mooie foto's die er gemaakt werden. 'Voor beeld en toon' was de bekende slogan van de winkel. Je kon er niet alleen terecht voor foto- en filmapparatuur maar ook voor afspeel apparatuur, het laten maken van pasfoto's en wie heeft er niet zijn of haar eerste singeltje of LP gekocht?

Normaal gesproken was het dhr. van Vierzen die de foto's maakte, op deze foto is hij zelf het onderwerp. Druk aan het werk bovenop de Watertoren om een mooie kiek van de Glaciswijk te maken, werd hij nu eens op de foto gezet. Wie deze mooie plaat geschoten heeft is ons onbekend, evenals de tiener die aan de rechterkant te zien is. En waarvoor zou de ladder zijn die op de grond ligt? (op de foto niet goed te zien maar hij ligt er we degelijk) Je zou zeggen dat je niet veel hoger kunt Misschien weet u als lezer wel een antwoord op deze vragen. Volgende week laten we u zien welke foto dhr. van Vierzen vanaf de Watertoren gemaakt heeft.

Om niet alleen de verhalen en foto's  van binnen de Vesting met u te willen delen zijn de verhalen en foto's uit Nieuw-Helvoet, de Westdijk, Nieuwenhoorn en Vlotbrug nog steeds erg welkom. Mail daarvoor naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 01-04-2015