teun 3 webZoals gebruikelijk bij het uitreiken van de lokale onderscheiding de Jan Blankenspeld weet de ontvanger van de onderscheiding tot op het allerlaatste moment van niets.

Zo ook Teun Lageweg. Hij dacht namelijk samen met zijn vrouw Jenny een afspraak te hebben met de wethouder om te praten over de geschiedenis van onderwijs in Hellevoetsluis. Maar niets van dat alles.

Toen Teun en Jenny met de wethouder nog even iets zouden gaan bekijken in het Prinsehuis, bleek de zaal vol te zitten met familie, vrienden en bekenden die aanwezig wilden zijn bij dit bijzondere moment.

"We hebben iedereen in deze zaal gevraagd jou ‘geoorloofd voor te liegen' of jou tijdelijk te ontwijken, dit allemaal voor de goede zaak. En het is gelukt, de verrassing is niet uitgelekt. Deze onderscheiding krijg je voor je jarenlange en zeer uiteenlopende inzet voor Hellevoetsluis " legde locoburgemeester Hans van der Velde afgelopen maandag uit aan een zeer verbaasde Teun. "We waarderen zeer wat je doet en zeker ook wie jij bent als mens. Een mooie quote is deze: 'Als geschiedenis werd onderwezen in de vorm van verhalen dan zou het nooit worden vergeten.' En dat is precies wat je doet. Jij brengt de mooie verhalen over de geschiedenis van Hellevoetsluis, met heel veel enthousiasme, tot leven in woord en geschrift. De lat ligt bij jou altijd hoog. Mensen herkennen zich in jouw verhalen en je wekt hier herinneringen en emoties mee op."

Teun Lageweg is een ‘oude bekende’ van de gemeente. Al in 1982 kwam hij in dienst en werkte als Hoofd afdeling Voorlichting en Senior communicatieadviseur tot 1999. Vanuit zijn vakgebied en zijn passie heeft hij ‘vele verhalen van Hellevoet’ vastgelegd voor het nageslacht. Zo schrijft Teun sinds enkele jaren wekelijks voor onze krant de rubriek Foto van Vroeger met oude archieffoto’s van Hellevoetsluis. Ook schreef hij een prachtig boek over de geschiedenis van Voetbalvereniging Hellevoetsluis en een boek over het honderdjarig bestaan van tennisvereniging United Service. Daarnaast werkte hij als vrijwilliger bij het Stadsmuseum Hellevoetsluis waar hij zich jarenlang inzette om foto’s te beschrijven, archiveren en publiceren zodat zij openbaar toegankelijk zijn.

De lijst van werkzaamheden is eigenlijk te lang om op te noemen want Teun was onder meer ook werkzaam voor de oudheidkamer, bestuurslid van de Kerk aan de Ring en stond het Droogdok Jan Blanken bij met hulp en advies. Hij is ook nog actief geweest voor de Vrienden van de Grootenhoek en Hospice Spijkenisse. Ook gaat het verhaal dat hij jaren geleden langs de Gorslaan fietste en een graafmachine kleine walletjes zag weggraven. STOP! riep Teun “dat zijn historische verdedigingswalletjes”. Dankzij het ingrijpen van Teun ligt dit historische erfgoed er nog steeds.

Wandelende encyclopedie
Locoburgemeester Hans van der Velde: "De inzet van een duizendpoot als Teun Lageweg met zijn brede en grote kennis van de Hellevoetse geschiedenis is ontzettend waardevol. Van 750 inwoners naar 40.000 inwoners; jij hebt dit vanuit verschillende rollen allemaal meegemaakt en hierbij oog gehad voor de vele veranderingen. Je bent een wandelende encyclopedie van de Hellevoetse geschiedenis, die altijd en overal bereid is zijn kennis te delen. Door jouw jarenlange toewijding kunnen we ook in de toekomst nog genieten van vele bijzondere Hellevoetse verhalen. Want ook al gaan we straks op in gemeente Voorne aan Zee, mede door de inzet van Teun blijven de verhalen van Hellevoetsluis levend!"

Het is dan ook niet voor niets dat Teun door maar liefst vijf mensen is voorgedragen voor deze onderscheiding. Naast zijn dochters Willeke en Lia vonden ook Arie van den Ban, Rich van Kralingen en Edwin Boogaard dat het de hoogste tijd was dat rasverteller Teun Lageweg de Jan Blankenspeld zou krijgen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten deze unieke Hellevoetse onderscheiding aan hem toe te kennen. Ook namens alle collega's van Groot Hellevoet van harte gefeliciteerd met deze terechte blijk van waardering.

(tekst:Groot Hellevoet)