FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

71. Bunker

 

Aan de Opzoomerlaan achter theater "De twee Hondjes" ligt het Bomvrij Hospitaal. In het midden van de 19de eeuw bleek er behoefte te zijn aan een nieuw buskruitmagazijn, met de eis dat het gebouw bomvrij zou zijn. Dit hield in dat het te bouwen opslag bestand zou zijn tegen zware granaatinslagen. Het magazijn zou moeten worden gebouwd in Bastion VI.

In 1855 lag er een voorstel tot de bouw van een klein magazijn met twee ruimten met een lengte en breedte van 4.50 mtr. Dit bestek ging met een reactie van de minister gepaard waarin hij voorstelde om het idee van  kleine opslagruimten te laten varen en in plaats daarvan een groot buskruitmagazijn in Bastion VI te bouwen, dat dienst zou doen als centrale opslagplaats.

Normaliter was de gewoonte om kleine magazijnen vanuit grote te bevoorraden. Het advies van de Generaal-Majoor Inspecteur der 1ste Inspectie der Fortificatiën werd door het minister van Oorlog gevolgd en in mei 1857 werd het nieuwe buskruitmagazijn vergroot opgeleverd. Eén van de aanpassingen was dat de bastions voor zijn gebruikers een eigen kruitmagazijn zouden hebben. Daarbij verloor het grote kruitmagazijn in Bastion VI zijn taak als distributeur en werd als zodanig ingericht tot bomvrij wachtlokaal en logiesruimte.Het gebouw bestaat dan uit drie gewelfde ruimten met daar in een officiersverblijf, deed dienst als noodhospitaal en voor kazernering. De bunker in de wallen verrees in 1887.

Voor veel Hellevoeters heeft het gebouw echter een geheel andere betekenis omdat de bunker een deel van hun jeugd is. Dit bomvrije hospitaal herbergde in de jaren 1950 tot 1970 het Tamboer en Pijperkorps Wilhelmina, ook wel bekend als de 'fluitclub' en de Christelijke Jeugdclub Samuel (opgericht in 1913) en een jeugdbibliotheek. Alles onder leiding van Vader Jan en zoon Wim Bal. Tevens was er een modelspoor te bewonderen. Eind jaren '70 was het over en uit voor de activiteiten die in de bunker gehouden werden en de bunker raakte in verval. 

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-06-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis