FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

fvv2904moriaanseweg oost

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hielden de bezetters steeds ernstiger rekening met geallieerde landingen. Zij besloten tot een militaire inundatie. Dat wil zeggen dat land onder water werd gezet, zodanig dat het land dras of dan wel onder water kwam te staan met een spreiding van niet meer dan 25 cm water op het land en niet meer dan 10 cm boven de waterspiegel. Hierdoor konden voer- en vaartuigen niet doortrekken, terwijl de infanterie zich niet kon ingraven. De inundatie van de polders van nieuw-Helvoet en de Quack vormde onderdeel van een uitgebreide inundatie van het zuidelijk deel van Voorne. Dit betekende dat ook het dorp Nieuw-Helvoet in het water werd gezet.

Voor de bevolking van Nieuw-Helvoet waren de gevolgen groot, leven in het dorp was vrijwel niet mogelijk. Op 17 maart 1944 zijn van de 2396 bewoners er al 2146 geëvacueerd. Enkele honderden konden onderdak vinden in plaatsen in de omgeving. Het allergrootste gedeelte moest echter naar gemeenten buiten Voorne-Putten trekken.

Hoewel de Kerk van Nieuw-Helvoet op een wat hoger gelegen punt ligt, ondervindt het gebouw tot op de dag van vandaag last van de inundatie. Het langdurig onder water staan van de fundering heeft waarschijnlijk geen goed gedaan aan de muren, wat aan de vele lelijke plekken aan de binnenzijde nog te zien is. De foto  is gemaakt tijdens de inundatie aan de Moriaanseweg Oost. Goed is te zien hoe hoog het water uiteindelijk gestaan heeft.

Ook een gedeelte van Nieuwenhoorn werd in 1944 geïnundeerd, namelijk een deel van de polder Nieuwe-Gote. Vaders, moeders en kinderen sloegen de handen ineen om door aanleg van waterkerende dijkjes het onder water te zetten gebied zoveel mogelijk beperkt te houden.

De inundatie begon op 4 maart 1944 en eindigde vrijwel onmiddellijk na het einde van de oorlog toen met het droogmalen van de polders werd begonnen. In juni 1945 was weer het normale waterpeil bereikt. Dat betekent dat Nieuw-Helvoet zo’n 16 maanden onder water stond.

Aan het einde van de oorlog bleek ook de materiele schade groot en kon na het droogvallen van de polders de schade worden opgemaakt. Behalve dat zeven panden op last van de Duitsers waren afgebroken, werden vijf panden tijdens de inundatie verwoest. 588 panden werden beschadigd. Daarbij moeten nog opgeteld, de vele gevallen van roof en vernieling van achtergelaten have en goed.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 29-04-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis