FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

Van weilanden naar woonwijkenwinkelTitel: Van weilanden naar woonwijken  Voorne-Putten 1945-1975.
Auteur: Bob Benschop
Jaar: 2019
Prijs € 24,95 

Hoe een eiland in een kwart eeuw van gezicht veranderde.
Op boeiende wijze heeft Bob Benschop, historicus bij het Streekarchief Voorne-Putten, de roerige geschiedenis van Voorne-Putten in de periode 1945-1975 beschreven.
Het overwegend agrarische Voorne-Putten onderging na 1945 een ingrijpende metamorfose. Het weidse uitzicht boven de uitgestrekste polders kreeg een totaal ander aanzien toen de fabrieksschoorstenen, hoogspanningsmasten, woonwijken en flatgebouwen verrezen. De bewoners hadden weinig grip op alle veranderingen die de oprukkende havens en aanleg van de Haringvlietdam met zich meebrachten.De locaties van nieuwbouw en de uitbreidingen op het gebied van infrastructuur werden van bovenaf gedicteerd. 

Toch probeerde het eiland zijn eigen stempel te drukken. Brielle liet tal van historische panden restaureren, terwijl Spijkenisse zich juist van zijn verleden ontdeed en de dorpskern grootdeels sloopte. Hellevoetsluis probeerde nieuwe industrieën aan te trekken om de leegstaande marinecomplexen te laten herleven en Rockanje en Oostvoorne ontpopten zich als uiterst populaire badplaatsen. 

 

 Terug naar artikeloverzicht.

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis