FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

Monument002smTitel: Monument van verloren techniek
Auteur: Jan C.H. Jansen
Jaar: 2005
Prijs: € 3,50

Zoals veel monumenten een afspiegeling zijn van een vergane tijd, zo spiegelt zich nu de replica van het pompgebouw van het droogdok 'Jan Blanken', te Hellevoetsluis in het soms rimpelloze water van het 'Groote Dok'.
De auteur had de behoefteom een aspect van het roemruchte Hellevoetse verleden vast te leggen, was de aanleiding om de geschiedenis van dit pompgebouw vast te leggen en zo de geschiedenis van de oude vesting levend te houden.

In de 60e jaren werd het pompgebouw, dat behoort bij het droogdok, onnadenkend gesloopt. Het dok had dienst gedaan vanaf 1806. de sloop was het gevolg van het buitengebruik stellen van de oude pompinstallatie. Op het einde van de negentiende eeuw werden de zuigerpompen vervangen door centrifugaalpompen. Het gevolg hiervan was verwaarlozing van het gebouw en de installatie door eerst het Ministerie van Marine en later de gemeente Hellevoetsluis. Vanaf 2000 is het pomphuis herbouwd en staat in volle glorie weer naast het gerestaureerde droogdok.

 

Terug naar artikeloverzicht. 

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis